Text

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Varje tävlande ska på kort tid presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Publiken och en jury utser tillsammans vinnaren.

Forskar Grand Prix 2020

Forskar Grand Prix 2020

Bild på forskaren Lisa Waltersson som presenterar under Forskar Grand Prix 2019

Vem gör den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning – på bara fyra minuter?

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Varje tävlande ska på kort tid presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Publiken och en jury utser tillsammans vinnaren.

27 november 2020 på MDH i Eskilstuna

Forskar Grand Prix är ett nationellt event med deltävlingar på olika platser runt om i Sverige. Vinnarna från varje deltävling möts i en nationell final i Stockholm i mitten av december. MDH:s deltävling hålls den 27 november i högskolans nya campusbyggnad i Eskilstuna. Beroende på hur restriktionerna för Covid-19 ser ut i november, kan tävlingen komma att ske digitalt.

Forskar Grand Prix arrangeras nationellt av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet. Deltävlingar är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag.

Så går tävlingen till

  • Deltagarna får i en inledande rond 4 minuter på sig att presentera sin forskning så intressant och begripligt som möjligt, inför en jury och publik.
  • Därefter ger juryns tre medlemmar, som företräder akademi, media och scenkonst, sina kommentarer och betyg.
  • Presentationen bedöms av juryn utifrån framförande (scennärvaro, gestaltning), förståelse (upplägg, berättande, begriplighet) och forskning (vetenskaplighet, beskrivning av vetenskaplig metod).
  • Efter att alla tävlande har framfört sin presentation görs en ”snabbrepris” där varje deltagare gör ett 30 sekunder långt inlägg varefter varje person i publiken röstar på sin favorit.
  • Publikens röster räknas som 2/3 av totalpoängen och juryns som 1/3.
  • Vinnaren får representera MDH i riksfinalen i Stockholm.

Se sammandrag från riksfinalen 2020 på Nalen i Stockholm.

Forskar Grand Prix på MDH

I år anordnas Forskar Grand Prix för första gången i Eskilstuna. Eventet är dock inte nytt på MDH, då högskolan har genomfört Forskar Grand Prix vid fem tillfällen i Västerås. En nyhet för deltävlingen 2020 är att bidrag på engelska är tillåtna, vilket innebär att språket kommer blandas mellan svenska och engelska. Samtliga forskare i deltävlingen är kopplade till MDH.

Under förmiddagen genomförs ett genrep, medan den skarpa tävlingen körs under eftermiddagen. Exakta tider presenteras under sommaren.


Deltagande forskare

Forskarna som deltar i årets Forskar Grand Prix på MDH presenteras på denna sida under hösten.


Sitta i publiken?

Vill din skolklass ta del av aktuell och samhällsnyttig forskning i ett rappt och intressant format? Anmäl intresse till johannes.ollson@mdh.se.

Både genrepet och den skarpa tävlingen är öppen för publik.


Kontakt

Kommunikatör

Johannes Ollson

+4621107032

johannes.ollson@mdh.se