Mälardalen university logotype print

Text

Nu har tjejer i årskurs 5 på skolor i Eskilstuna och Hallsberg möjlighet att låna en ingenjör från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och ingenjörsstudenter från Mälardalens högskola (MDH) och Örebro universitet (ORU), för att arbeta med riktiga utmaningar från Volvo CE, upptäcka spänningen i att lösa verkliga, tekniska problem och skapa en bättre morgondag.

Vera - låna en ingenjör!

Vera - låna en ingenjör!

Tjejer är grymma på teknik och vi måste ta vara på alla talanger! Vi vill att fler tjejer ska välja att utbilda sig till ingenjörer. Nu har tjejer i årskurs 4-6 på skolor i Eskilstuna, Arvika och Hallsberg möjlighet att låna en ingenjör från Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och ingenjörsstudenter från MDH, Karlstads universitet (KAU) och Örebro universitet (ORU), för att arbeta med riktiga utmaningar från Volvo CE, upptäcka spänningen i att lösa verkliga, tekniska problem och skapa en bättre morgondag.

Konceptet heter Vera och är uppkallat efter Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör.

Vera - stimulera tjejers teknikintresse


Forskning visar att tjejer riskerar att tappa sitt teknikintresse runt 11 - 12 års ålder, om intresset inte stimuleras. Med Vera-konceptet vill MDH tillsammans med Volvo CE ändra på det. Tjejer som deltar i Vera får träffa kvinnliga förebilder, lösa tekniska utmaningar och får veta mer om de möjligheter som kommer med ingenjörsyrket.

Så går Vera till:

1. Förberedelser. Hela Vera-eventet kommer att ske digitalt mellan vecka 47 och 49. Inför starten av Vera hålls ett uppstartsmöte där deltagande skolor informeras om hur Vera går till, vad din roll som lärare blir i projektet och där ni kan ställa frågor som eventuellt dyker upp. Vi kommer också att ha en gemensam digital kick-off där ni får träffa de andra skolorna, ingenjörerna från Volvo CE och ingenjörsstudenterna som deltar i Vera. Innan uppstartseventet kommer ni också att få material levererat till er skola som kommer att vara till hjälp när eleverna löser problemen.

2. Digitalt uppstartsevent. Uppstartseventet sker digitalt vecka 47. Vid uppstarten deltar ingenjörsstudenter som berättar hur det är att plugga till ingenjör och visar upp cool teknik som används i utbildningarna. För att peppa igång tjejerna inför de praktiska momenten medverkar även Ulrika Sultan, som forskar om unga tjejers teknikintresse. Tjejerna får också träffa ingenjörer från Volvo CE som behöver era elevers hjälp att lösa deras problem.

Exempel på problem från Volvo CE:
”På Volvo CE jobbar vi med säkerhet för att ingen ska skada sig i trafiken. Hur kan teknik göra nya fordon mindre farliga? Hur kan trafiken bli säkrare och mindre farlig för oss med hjälp av teknik?


3. Efter uppstartstillfället arbetar tjejerna i grupp med att lösa ett av Volvo CE:s problem. Tidsåtgången är ca 1-2 timmar per vecka under vecka 47-48. Under vecka 48 sker en timmes avstämning med ingenjörsstudenter och ingenjörer från Volvo CE, via Microsoft Teams, eller fysiskt vid överenskommelse, för att stötta tjejerna i problemlösningen. Under avstämningarna berättar även ingenjörsstudenterna och ingenjörerna om vad det innebär att vara ingenjör och svarar på frågor från tjejerna.


4. När de tre veckorna gått (vecka 49) är det dags att presentera lösningarna för Volvo CE, MDH, ORU, KAU och alla andra som är nyfikna att lyssna. Avslutningseventet sker online och beräknas ta 2-3 timmar inklusive avstämning med teamet, rast och slutpresentation via förinspelad film.

5. Summering. Efter eventet kommer vi att hålla en digital summering där vi utvärderar hur hela Vera-eventet har varit, och om det har lett till att tjejerna blivit mer intresserade av teknik och ingenjörsyrket.

För killarna i klassen

På MDH driver vi också projektet ”Allan” som syftar till att ge killar i årskurs 4-6 möjlighet att lära sig mer om vård- och omsorgsyrken. Allan löper parallellt med tiderna för Vera. Mer information om projektet "Allan" ges i samband med förberedelserna inför Vera.

Mer om Vera-konceptet och projektet "Allan"

MDH vill inspirera till fler kvinnliga ingenjörer – gemensam satsning med Volvo CE och ORU

Forskning visar att tjejer riskerar att tappa sitt teknikintresse i 11-12 års åldern, om intresset inte stimuleras. Nu gör MDH, Volvo Construction Equipment och Örebro universitet en gemensam satsning för att få fler tjejer att behålla intresset för teknik.

Läs mer

MDH inspirerar killar till karriär inom hälsa, vård och välfärd

Flera yrken inom området hälsa, vård och välfärd är kvinnodominerade. Nu satsar MDH på projektet Allan för att inspirera unga killar att göra karriär inom området. Genom projektet får killar i årskurs 4-6 på tre skolor i Eskilstuna och Hallsberg möjlighet att lära sig mer om utbildningar och yrken inom området.

Läs mer

Vid frågor, tveka inte att kontakta:

Till toppen