Dags för årets Hello world

2012-06-20 |

Är teknik typiskt manligt? Det finns en föreställning om att det ska vara så, och den vill Mälardalens högskola förändra genom att ge kursen Hello world.

Hello world riktar sig till gymnasietjejer i Västerås och Eskilstuna och är en kombination av sommarkurs och praktikplats. Under kursen får deltagarna lära sig en metod för att jobba i projekt och hur man når ut med ett budskap genom programmering, kommunikation och design. Men de får även utföra skarpa uppdrag från arbetsgivare i regionen som behöver hjälp med att till exempel skapa en webbsida eller utveckla en app. Tanken är att kursen ska väcka och ta till vara tjejers teknikintresse. Hello world har tidigare fått överväldigande god respons både från medverkande arbetsgivare och kursdeltagare, därför ges den nu för tredje året i rad.

Grupperna redovisar sina uppdrag den 6 juli kl 9.00-14.00 i sal Beta, Västerås.

Årets kursdeltagare och deras projekt

The A-Team

Jolina Noresson, Felicia Bergkvist, Emilia Hellman, Alicia Lindberg

Uppdragsgivare: Automation Region
Uppdrag: Att ta fram en mobilapplikation (app) för barn i sexårsåldern, som ska få dem intresserade av innovation och teknik.

Gruppen kommer bland annat att åka ut till en förskola för att prata med sin målgrupp – på vilket sätt möter de teknik i sin vardag? vilka teknikprylar i hemmet intresserar dem? Ur detta ska de utveckla en app i form av ett spel. Spelet ska handla om en robot som utför olika uppdrag och samtidigt kommer spelaren att få lära sig något, till exempel om toalettens kretslopp.

The A-Team tycker att det är bra att det ordnas en teknikkurs bara för tjejer.
- Jag har storebröder som gärna tar över så fort det handlar om teknik, men nu får jag möjlighet att tänka själv, säger Alicia Lindberg.

- Killar tar ofta överhanden om de är med, eftersom de tycker att ”vi kan det här med teknik, mer än vad tjejer kan”, säger Felicia Bergkvist.

James

Malin Axelsson, Elin Lundin, Sara Eriksson, Alida Alm och Johanna Jansson

Uppdragsgivare: Motion Control
Uppdrag: Göra en laboration för gymnasieungdomar.

Tjejerna i gruppen James ska ta fram en laboration som kan användas i undervisningen på gymnasiet. Laborationen ska visa vad automation är och varför det är bättre än manuellt arbete. Alla deltagarna är intresserade av design och tekniska prylar och ser fram emot sitt uppdrag.

Time2Act

Jennifer Thorsell, Siyu Guo, Sophie Fransson, Jelina Rolandsson Sällberg Lindgren och Maral Der

Uppdragsgivare: 2act Betydelsefulla möten
Uppdrag: Hjälp med marknadsföring så att företaget når ut till fler

Gruppen planerar bland annat att lösa sitt uppdrag genom att gå ut på stan och berätta om företaget. De vill också fråga människor de möter vilka informationskanaler de använder idag, för att få veta var målgruppen befinner sig.

- Jag tyckte att det var intressant att söka till Hello world, eftersom jag vill vara med och skapa en förändring och det känner jag att jag kan göra här, säger Jelina Rolandsson Sällberg Lindgren.

- Jag funderar just nu på hur jag ska gå vidare i min utbildning, vad jag ska välja för inriktning och jag tror att den här kursen kommer att hjälpa mig att bestämma vad som ska bli nästa steg, säger Maral Der.

Inget team-namn

Jennifer Palesjö, Andrea Jovanovic, Amanda Larsson, Felicia Oksanen och Linn Aitman Lundblad

Uppdragsgivare: ABB
Uppdrag: Skapa en mobilapplikation (app)

Gruppen ska ta fram en app som ska kunna skicka digitala vykort till sociala medier. Idén går ut på att en person skriver ett meddelande som sedan görs om till en berättelse med hjälp av appen. Därefter skickas berättelsen till olika sociala medier.

- Det känns stort, och säkert, att jobba för ABB, säger Amanda Larsson och Linn Aitman Lundblad.

Respekt

Alexandra Parkegren, Felicia Haag, Louise Linder, Johanna Berglund och Sanna Forsberg

Uppdragsgivare: Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola
Uppdrag: Skapa informationsmaterial för en robotkatt

Mälardalens högskola har tagit fram en robotkatt som ska fungera terapeutiskt för äldre med demenssjukdom. Gruppen Respekt ska ta fram webbplats, broschyr och en instruktionsvideo om robotkatten som ska rikta sig till såväl vårdföretag som de äldre och deras anhöriga.

- Det här uppdraget passar verkligen oss allihop, säger Louise Linder. Jag tycker att det känns roligt att få förmedla ett budskap med hjälp av design. Det var det som fick mig att söka till Hello world.

Respekt har försökt tänka hur de olika målgrupperna ska använda materialet. Webbplatsen ska till exempel inte bli flashig, utan praktisk.

- En basic hemsida, som ändå är snygg, säger Johanna Berglund.

Att jobba tillsammans trots att de inte känner varandra sedan tidigare har fungerat bra.

- Vi har jobbat lugnt och strategiskt, säger Sanna Forsberg.

Free Innovation

Elin Lövgren, Louise Hasselquist Söderberg, Amanda Gardelin, Lisa Ehn och Tove Molin

Uppdragsgivare: Room 404
Uppdrag: Skapa en webbplats för att nå 16-25-åringar

Företaget Room 404 säljer skönhetsprodukter och Free Innovation har fått i uppdrag att försöka nå målgruppen 16-25-åringar med en webbsida. De uppskattar att de har fått fria händer att jobba med uppdraget och att de får göra något de inte brukar göra, och därmed lära sig något nytt.

The Idea Project

Izabell Heiskanen, Izabella Lönnqvist, Elin Sohlberg Viman, Lawen Ahmedi och Aya Suleiman

Uppdragsgivare: Burges Blommor
Uppdrag: Marknadsföra företaget till tågpendlare vid Eskilstuna station

Deltagarna i The Idea Project inleder sitt uppdrag med att bege sig till tågstationen i Eskilstuna och prata med pendlare för att undersöka sin målgrupp. Tjejerna sökte till Hello world för att de tyckte att det lät intressant och de tycker att det har blivit så bra som de hoppats.

- Här har man fått lära sig sådant som man inte lär sig i skolan. Det är ett helt annat upplägg.

Emeck

Emelie Danielsson, Katarina Farah, Mathilda Altis, Chatarina Alniemi och Emma Schröder

Uppdragsgivare: Peperocino Catering
Uppdrag: Ta fram en röd tråd i företagets grafiska profil

Emeck ska se till att restaurangen Peperocino Catering får ett enhetligt utseende på sina grafiska mallar. Tjejerna ser det som en rolig utmaning och de har gått in för att bland annat redigeringsprogrammet inDesign för att kunna lösa uppgiften.

- Jag tror att den här kursen kommer att öppna nya möjligheter för mig, säger Katarina Farah.

JELLS

Lina Sjöberg, Johanna Selinus, Elin Eriksson, Li Rönning och Slava Framsi (ej med på bild)

Uppdragsgivare: 2act Betydelsefulla möten
Uppdrag: Designa en mobilapplikation (app) och widget

JELLS kommer att skapa en app med citat ut boken Betydelsefulla möten för lärare. Appen ska användas av lärare som vill bli inspirerade. Gruppen tycker att de fått ett roligt uppdrag och att det är kul att få göra något annorlunda på sommaren, än ett vanligt sommarjobb.

- Vi har kompisar som gått den här kursen förut och de tipsade oss att söka, säger Li Rönning och Elin Eriksson. Och kursen har uppfyllt våra förväntningar!

De tycker att de fått lära sig mer ingående hur man jobbar i grupp och hur man tar fram en design på ett effektivt sätt.

VIMLAC

Alexandra Munksgaard, Cornelia Ennefors Lindfors, Victoria Larsson, Lara Shamon och Mina Saleem

Uppdragsgivare: Combitech
Uppdrag: Hitta på ett nytt sätt att mäta arean på en hörselkåpas tryckkudde.

Combitech är ett företag inom teknik, utvecklings- och verksamhetskonsulting. Av deltagarna i VIMLAC är många intresserade av teknik och tycker att deras uppdrag känns spännande.

- Hello world-kursen är en möjlighet att lära sig på en högre nivå, än man kan göra på gymnasiet, säger Alexandra Munksgaard.

 

Kursen ges i samarbete med Automation Region.