Text

På högskolebiblioteket finns hjälp att få för att du som har en funktionsnedsättning ska kunna studera på samma villkor som andra.


Hjälp vid funktionsnedsättning

För dig som studerar på MDH och har en funktionsnedsättning erbjuder högskolebiblioteket hjälp så att du ska kunna studera på samma villkor som andra.

Talböcker, lyssna på texten

Du som har någon form av funktionsnedsättning som innebär att du har svårt att läsa text, har rätt att låna talböcker, alltså inlästa böcker. Då kan du lyssna på texten istället för att läsa den. Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ansvarar för att se till att det finns talböcker. Du kan ladda ner dem i MTM:s katalog Legimus.

Läs mer om MTMlänk till annan webbplats

Läs mer om Legimuslänk till annan webbplats


Boka introduktion till talböcker

Om du känner att du behöver extra stöd kan du boka en introduktion till talböcker. Då går personalen bland annat igenom hur en nedladdning går till och berättar om hur du kan läsa talböckerna med läsprogram.

Boka introduktion till talböcker


Ladda ner talböcker

  • Kontakta högskolebiblioteket för att få hjälp med att skaffa ett konto i Legimus. Du kan samtidigt få en introduktion till hur Legimus fungerar.
  • Logga in i Legimus och ladda ner dina böcker. Du kan själv välja om du vill ladda ner böckerna till datorn, mobilen eller läsplattan.
  • Om den bok du vill låna inte finns i Legimus kan du kontakta biblioteket för att få hjälp med att beställa boken.
  • Även om du studerar på distans kan du få tillgång till talböcker. I ditt konto i Legimus kan du begära en flyttning till MDH, biblioteket i Eskilstuna eller Västerås.

Saknar du något material som inte finns i Legimus? Då kan du beställa en nyinläsning. Du har rätt att beställa nyinläsning av böcker som är obligatorisk kurslitteratur på den kurs du är antagen till.

Beställ nyinläsning


Kompendier, pdf-dokument och texter på nätet

Om du behöver hjälp med att få texter upplästa som finns i kompendier, pdf-dokument eller på nätet kan du använda ett program som heter TorTalk.

TorTalk är gratis för dig som är student på MDH.

Ladda ner och installera TorTalk länk till annan webbplats

 

Mer information

Har du frågor om talböcker och TorTalk, kontakta biblioteket@mdh.se