Text

Datum 2021-11-04
Artikeltyp Aktuellt

Hon ger krigens barn en röst genom sina målningar

Diala Brisly, konstnär och aktivist

Barn är den grupp som drabbas hårdast vid krig och konflikter. Deras framtid påverkas när destruktiva krafter förstör det arbete som lagts ner för att skapa en hållbar framtid. Hur får man barn som lever mitt ibland kring och konflikter att bli hörda? Diala Brisly, konstnär och aktivist, gjorde det genom att börja måla.

År 2012 publicerade Diala Brisly sin första illustration. Den föreställde ett barn som hade förlorat ett ben och en arm i en explosion.

– Jag höll på att kvävas och det var ett sätt för mig att andas, att uttrycka vad som händer, förklarar hon en intervju.

Målning av Diala Brisly. Föreställer ett barn som hade förlorat ett ben och en arm i en explosion.

Diala Brislys första illustration.

Sedan dess har hon hjälpt många barn att hantera sina krigsupplevelser. Bland annat har hon besökt flyktingläger där hon tillsammans med barn har skapat väggmålningar för att uttrycka sina känslor. På det här sättet har hon öppnat upp en plattform för kommunikation mellan barn och vuxna, som inte bara handlar om krig utan också om hopp.

Diala själv flydde från Syrien år 2013. Idag bor hon i Frankrike där hon fortfarande är aktiv som konstnär och aktivist.

Under vårt kommande digitala evenemang, hållbarhetsdagarna, kommer Diala att delta för att visa några av hennes målningar och berätta om hennes arbete kring att ge barn en röst.