Text

Datum 2021-03-29
Artikeltyp Aktuellt

Så lyckas du med exjobbet

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Mynt i olika mängder och burkar

Att skriva examensarbete är både en utmanande och lärorik process. Här får du tips på vad du kan göra för att lyckas med ditt exjobb.

Gerrit Berends, universitetslektor i svenska, arbetar som lärare på MDH och är bland annat kursledare och handledare i examensarbete. Han menar att uppsatsskrivandet inte sker kronologiskt.

Skrivprocessen är levande! Därmed är det inte alls ovanligt att du färdigställer inledningen sist, säger han.

Gerrits bästa tips för hur du lyckas med ditt exjobb:

Fundera tidigt kring intressanta ämnesval

Se till att du har ett eller flera ämnen som du är intresserad av innan kursen börjar. För att hitta ett bra ämne kan du fundera på de kurser du tyckte mest om på din utbildning, säger han.

Formulera ett tydligt syfte

När du valt ämne är det dags att sikta in dig på syftet.

Ställ dig frågan varför du vill undersöka ämnet – det vill säga vad vill du komma åt? Då närmar du dig ditt syfte, säger Gerrit Berends.

Ett tydligt syfte är bland annat viktigt när du ska välja metod för materialinsamling. Materialet du samlar in är motorn i ditt arbete. Det innebär att du måste ha klart för dig vad syftet är, annars får du svårt med en metod för materialinsamling. Och då blir det inget bra material.

Lägg krut på slutsatsen

Lägg ned tid och energi på formuleringen av en eller flera slutsatser. Skriv alltid minst en slutsats, för det är det som dina läsare är intresserade av. Vad kom du fram till?

Allting löser sig

Det är naturligt att köra fast under processens gång.

Alla fastnar någonstans, det är ingen idé att gräva ner sig för det! Du och din handledare hittar lösningen. Lita på ert samarbete, säger Gerrit Berends.

Fyra tips från en student som skrivit exjobb

Cecilia Törngren Gonzalez skrev sin kandidatuppsats i folkhälsovetenskap förra våren. Nu studerar hon på avancerad nivå med siktet inställt på en magisterexamen.

Någonting som motiverade mig var att jag skrev min uppsats på uppdrag av Länsstyrelsen. kände jag att examensarbetet faktiskt kommer till användning, säger Cecilia.

Här listas hennes tips till dig som ska skriva exjobb.

Skaffa dig en skrivarkompis

Cecilias bästa tips är att ha någon att utbyta feedback med under uppsatsskrivandet.
–Jag och min skrivarkompis läste varandras texter och gav kommentarer. Att få chansen att revidera och utveckla under arbetets gång gjorde verkligen att min uppsats kom framåt. Eftersom vi bestämde datum för när vi skulle skicka de olika delarna till varandra fick vi en deadline, vilket var motiverande! Då kände jag också att jag låg i takt, säger hon.

Planera arbetet

Jag gjorde först en grov tids- och arbetsplan med färgkoordinering. Sedan planerade jag mer specifikt vecka för vecka. Detta gjorde att arbetsprocessen kändes lättare och mindre mastig, säger Cecilia.

Hon tillägger även att man ska vara beredd på att vissa saker kan ta längre tid än planerat.

Ta kväll och helg

Någonting Cecilia belyser är vikten av att ta ledigt från uppsatsskrivandet.

Man behöver vila och samla kraft, annars orkar man inte! Jobba på dagen och ta det lugnt på kvällen. Försök hitta på något helt annat under helgerna.

Blicka framåt

För att motivera dig själv kan du påminna dig om din framtida examen och de erfarenheter exjobbet ger dig.


Att tänka kritiskt, göra en struktur och litteraturundersökning är någonting jag verkligen tagit med mig in i mina fortsatta studier. Bara det här med att skriva vetenskapligt och kunna formulera sig väl i text är alltid värdefullt – även i arbetslivet, säger Cecilia Törngren Gonzalez.

Lycka till med ditt exjobb!