Text

Datum 2021-03-29
Artikeltyp Aktuellt

Så lyckas du med distansstudierna

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Kaffekopp på böcker

Ska du börja studera på distans? Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska förbereda sig inför något man aldrig har gjort tidigare och därför har vi i denna artikel samlat några tips för dig som pluggar, eller ska börja plugga, på distans.

Caroline Sandberg jobbar som studievägledare på Mälardalens högskola och menar att det allra viktigaste vid hemmastudier är planering och rutiner.

– Skapa gärna en veckoplanering, då blir det lättare att ha koll på tider för föreläsningar och lektioner. Se också till att schemalägga ledighet, vilket blir tillfällen där du får chansen att göra det som ger dig energi. Planering resulterar i en överblick över de tidpunkter där du ska koncentrera dig på skolarbete och de tidpunkter då du har fritid. Det i sig skapar en bra balans i din vardag och du kommer kunna hantera skolarbeten och nöjen, säger hon.

Skapa en studieplats

Att försöka att hitta en studieyta där du kan sitta i lugn och ro under föreläsningar och lektioner är också en bra idé. Skapa en yta där du trivs och faktiskt vill slå dig ned, då blir du som mest produktiv. Om ni är flera i hushållet som pluggar eller jobbar hemifrån, kan det underlätta om var och en har sin plats där man får möjlighet att fokusera.

Lär känna de digitala plattformarna

I distansundervisning används digitala mötesplattformar som till exempel Teams och Zoom, och när du ska använda dem första gången kan det kännas förvirrande med alla funktioner. Det du kan göra då är att ta reda på vilket program som ska användas i kursen och därefter kolla på instruktionsvideor som ger dig en tydlig bild över hur allt fungerar.

Plugga med andra - även digitalt

Att plugga tillsammans med dina klasskompisar kan ge extra motivation, energi och ni kan hjälpas åt att förstå och analysera uppgifterna.

– Boka in zoom-träffar med dina klasskompisar och plugga tillsammans. Ni får på så vis chansen att bolla idéer trots att ni har en skärm mellan er, tipsar Caroline Sandberg.

Våga be om hjälp

När vi inte ses fysiskt i samband med föreläsningar och andra kursmoment kan det bli färre tillfällen att prata med läraren. Men Caroline menar att man inte ska tveka att ta kontakt om man känner att man behöver få något förtydligat.

– Tveka inte med att kontakta din lärare om du upplever att du inte förstår innehållet. Det är extra viktigt just nu när ni inte kan träffas på skolan.

Tre konkreta tips från studenter på språk- och kommunikationsprogrammet:

Ida Johnsson:

“Det är viktigt att man lär sig Zoom ordentligt.”

Michelle Vahlberg:

"Det viktigaste är rutiner! För att klara av att studera på distans så tycker jag det hjälper att man sätter tydliga rutiner.”

Frida Karlsson:

“Kom ihåg att ta hand om dig själv med många pauser och påminn dig själv om att du inte är ensam. Se också till att våga fråga klasskompisar om pluggträffar via zoom.”