Mälardalen university logotype print

Text

Datum 2021-03-15
Artikeltyp Aktuellt

Dags för nya studievanor?

Att mobilen är en distraktion och att listor är bra för att skapa struktur har du förmodligen redan koll på.

Här bjuder Marina Bergman, pedagogisk utvecklare med inriktning studenters lärande på MDH, på några lite vassare tips på hur du skapar bättre studievanor.

Börja redan idag!

Skillnaden mellan igenkänning och kunskap

Det första knepet är att lära sig skillnaden mellan igenkänning och kunskap. Om du läser en text flera gånger kommer du förmodligen tillslut känna igen det som står. Problemet blir då att du känner igen innehållet, men kanske inte förstår texten på djupet.

– Ett enkelt sätt att ta reda på om du har lärt dig materialet är att använda inspelningsfunktionen på mobilen. Om det exempelvis finns tillhörande instuderingsfrågor spelar du in svaret på frågorna med mobilen, men utifrån det du kan utan någon hjälp av böckerna. Du kan därefter slå upp de rätta svaren. Det hjälper inte ens lärande att först titta i en bok och direkt efter prata in informationen som svar, förklarar Marina Bergman.

Association

Den andra tekniken som kan utvecklas till en studievana är association. Marinas rekommendation är att skapa studievanor som är roliga.

– Det är därför associationer med humoristiska inslag är ett bra hjälpmedel när vi studerar. Det blir en slags minnesteknik som gör att vi enklare minns det vi vill komma ihåg. Det kan exempelvis vara att vi associerar det vi vill minnas med personer som vi känner. En före detta student associerade olika sjukdomar till sina expojkvänner. Det blev ett skämtsamt sätt att komma ihåg begreppen, säger hon.

Prova olika metoder

Att få in studievanor och studietekniker som fungerar effektivt för just dig är inte alltid det lättaste och tar tid att hitta.

– Det är svårt att säga vilka studietekniker som är bäst, eftersom alla studenter är olika. En del metoder kommer fungera bättre för dig och andra sämre. Det är därför det är viktigt att du testar dig fram och ger det tid. Då kommer du upptäcka vilka metoder som fungerar bra för dig och det är först då dessa tekniker kan bli nya studievanor. Här är några som du kan testa:

  • Pomodorometoden. Det är en metod som går ut på att man fokuserar intensivt under ett visst tidsspann.
  • Arbeta i grupp och samarbeta.
  • Förklara för någon annan det du har lärt dig och på så sätt får du en tydlig bild över vad du kan och inser vad du behöver lägga ett större fokus på.
  • Testa att lyssna på böcker i form av ljudböcker eftersom det kan vara ett lättare sätt för vissa att ta till sig innehållet.
  • Få in rutinen av att gå dagliga promenader. Det ökar vår koncentrationsförmåga.

Om du är intresserad av fler tips, kolla gärna in Marina Bergmans bok Att studera på högskolan: studieteknik och motivation på vägen.

Lycka till!

Till toppen