Mälardalen university logotype print

Text

Datum 2020-02-17
Artikeltyp Aktuellt

Så lyckas du med innovation som förändrar världen

För att kunna lösa samhällsutmaningar och förändra världen behövs människor som vet hur man på ett framgångsrikt sätt uppmärksammar problem, utvecklar idéer och förverkligar dem. Peter Selegård, universitetslektor i innovationsteknik vid Mälardalens högskola, delar med sig av sina bästa tips på hur du lyckas med att utveckla innovativa produkter, tjänster och processer, som kan förändra världen.

– Nyckeln till framgång i detta sammanhang stavas förståelse. Genom att förstå projektledningsmetoder, ha förståelse för att förändring tar tid och förståelse för dina medmänniskor får du ett försprång in i framtiden och att hitta innovativa lösningar, säger Peter Selegård.


4 tips

  • Utveckla förståelse och kunskap om agila projektledningsmetoder som är mer flexibla och inriktade på att driva utvecklingsprocesser. Innovations- och utvecklingsarbete är inte en linjär process, utan ställer krav på att du hela tiden omprövar tidigare beslut.
  • Integrera framtida användare i utvecklingsprocessen. Utan att förstå varför vi utvecklar en produkt eller tjänst så kan vi heller inte skapa värden för våra kunder. Låt kunderna vara med i framtagningen av produkten/tjänsten och genomför fältstudier för att sätta dig in i dina kunders situation och problem.
  • Förändring tar tid. När du vill förändra och utveckla saker så möts du både av drivkrafter för att åstadkomma förändringar, men också stora motståndskrafter som sätter käppar i hjulen för din förändringsvilja. Lär dig förstå motståndskrafterna så kommer du lättare kunna hantera dem.
  • Utöka din förståelse och empati för mjuka ämnen såsom kreativitet, omvärlds- och trendanalys samt förståelse för dina medmänniskor. Detta är kompetenser som behövs oavsett hur din framtid ser ut och vilken bransch du hamnar i. Kunskaperna är väl lämpade för dig oavsett om du fokuserar på att arbeta som egen företagare eller som anställd innovationsledare.

Vill du lära dig mer om att utveckla innovativa produkter, tjänster och processer?

Då kanske något av våra program inom ekonomi, innovation eller marknadsföring är något för dig:

Innovationsprogrammet

För dig som vill jobba med att leda innovationsprocesser, förändrings- och utvecklingsarbete, samt bidra till hållbara innovativa lösningar. Lär dig att på ett framgångsrikt sätt uppmärksamma problem, utveckla idéer och förverkliga dem. Efter examen kan du exempelvis jobba som innovationsledare, projektledare eller starta eget.

Läs mer

Internationella marknadsföringsprogrammet

Vill du jobba med marknadsföring behöver du ha koll på både klassisk marknadsföring och nyare trender på internationella så väl som lokala marknader. Med en utbildning i internationell marknadsföring är du redo att fatta beslut om företagets försäljning, inköp, eller marknadskommunikation.

Läs mer

International Business Management

Utbildningen för dig som vill bli chef, projektledare eller inköpare, och som vill skaffa dig kunskaper för att jobba med försäljning eller starta företag på den globala marknaden. Bygg upp ditt internationella nätverk redan nu. Utbildningen fokuserar på företagsekonomi med en fördjupning i management.

Läs mer

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

Klimatkrisens följder gör att industrin och samhället måste ställa om. MDH:s civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi är unik med sitt fokus på industriell förnyelse för att hantera de utmaningar som dagens industri och samhälle står inför. Efter programmet kommer du kunna arbeta med utmanande tekniska lösningar, affärsutveckling och kommersialisering av innovationer i ledande tjänster som projektledare, industriell marknadsförare eller produktchef.

Läs mer

Master i innovation och design

Programmet ger dig kunskaper i innovationsledning, designprocesser och betydelsen av kommunikation inom innovation och design. Efter examen kan du arbeta med design eller produktutveckling som projektledare eller innovationsledare.

Läs mer
Till toppen