Mälardalen university logotype print

Text

Datum 2021-08-17
Artikeltyp Aktuellt

Att jobba som lärare redan under studierna passar vår blivande grundlärare perfekt

Student Ida Verdugo.

Ida Verdugo ser fram emot att få arbeta som lärare redan under utbildningen.

Ida Verdugo läser det arbetsintegrerade grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 på MDH. Hon ser fram emot att få arbeta som lärare tidigt under utbildningen och ser flera fördelar med att studera samtidigt som hon praktiserar yrket.

– Jag själv lär mig bättre genom att få testa eller göra saker själv vilket denna utbildning låter mig göra. Det ger mig även möjlighet att applicera det vi läser om i kurslitteraturen och även diskutera det vi upplever i klassrummet på skolan med mina kurskamrater och lärare, säger Ida Verdugo och fortsätter;

– Att jag även får lön gör att jag inte behöver kombinera heltidsstudier med annat arbete eller CSN-lån. Jag kan lägga 100 procent fokus på studier och yrket.

Andra studieåret kombinerar studier med arbete i skolan

Under de första två terminerna läser studenterna på det arbetsintegrerade grundlärarprogrammet kurser om skolans värdegrund och organisation, barns utveckling och lärande och matematik- och språkinlärning. Det ger studenterna grundläggande kompetens att påbörja sitt arbete som obehöriga lärare under det andra studieåret. Ida har precis avslutat sitt första år och har redan fått med sig värdefulla insikter om yrket.

– Det har varit ett kul och väldigt lärorikt år. Allteftersom tiden går förstår jag hur pass viktigt läraryrket är och att det inte bara handlar om ämneskunskaper så som matematik och svenska, utan också sättet vi lär ut på, säger Ida Verdugo.

Till hösten kommer Ida studera teori på halvfart och samtidigt arbeta i skolan.

– Just nu är jag väldigt spänd på att få komma ut och få se hur själva skolan fungerar ”bakom kulisserna”. Hur ser det ut när lärarna inte håller i lektioner och så vidare. Det är svårt att uppleva genom endast studier, säger Ida Verdugo.

Ett yrke där man utvecklas hela livet

Valet att bli lärare har växt fram. Ida märkte redan i grundskolan att hon tyckte om att hjälpa andra. Efter gymnasiet testade hon andra yrken innan hon till slut valde att utbilda sig till grundlärare. Genom hennes tidigare arbetslivserfarenheter vet hon att hon trivs bäst i aktiva arbeten där hon får vara social och möta andra människor, gärna där ingen dag är den andra lik.

– Det är ett lärorikt yrke där både elever och lärare lär sig nya saker hela tiden. Jag tycker om att få hjälpa andra att utvecklas. Att vara lärare är verkligen ett meningsfullt arbete där man gör skillnad i andra människors liv, säger Ida Verdugo.

Ida ser ljust på framtiden som grundlärare.
– Det känns bra att utbilda sig till ett yrke där det finns jobb efter avslutade studier. Det är även skönt att veta att arbetet inte är bundet till en enskild stad, utan det går att bo vart som helst i landet, både i stan och utanför, och ändå ha nära till sin arbetsplats, säger Ida Verdugo.

Läs till grundlärare samtidigt som du jobbar som lärare

Grundlärarprogrammet förskoleklass och grundskola 1-3 - arbetsintegrerat

Tillsammans med tretton av regionens skolhuvudmän har MDH startat en arbetsintegrerad variant (AIU) av grundlärarutbildningen med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Det innebär att du från och med ditt andra studieår arbetar halvtid som grundlärare i grundskolan samtidigt som du studerar på halvtid.

Läs mer

Samtliga lärarutbildningar

Läs mer om våra lärarutbildningar
Till toppen