Text

Datum 2019-12-19
Artikeltyp Aktuellt

Minska matsvinnet och satsa på vegetariskt – så äter du ett hållbart julbord

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Katarina Bälter.

Katarina Bälter är professor i folkhälsovetenskap

Kötträtter med stor klimatpåverkan dominerar våra julbord. För alla som vill ge planeten en julklapp genom att äta ett mer hållbart julbord finns klimat- och miljösmarta alternativ.

− Flera klassiska rätter kan bytas ut mot vegetariska alternativ som är bra för både hälsan och planeten, säger Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap vid MDH.

Skinka, köttbullar, sylta, prinskorv, revbensspjäll, sill och lax - våra julbord präglas av kött- och fiskrätter med negativ påverkan på miljön.

− Julen förknippas med mat och vi är många som ser fram emot att äta våra favoriträtter, men julmaten påverkas även av trender över tid och i år är trenden att äta mer vegetariskt, säger Katarina Bälter.

Att öka mängden grönsaker, rotfrukter och frukt är bra för både hälsan och planeten.

− Vegetabiliska livsmedel genererar inte lika mycket växthusgaser under produktion som animaliska livsmedel, så de är mer hållbara samtidigt som de också är nyttiga och näringsrika, säger Katarina Bälter.

Hon rekommenderar tre saker att tänka på om man vill servera ett mer hållbart julbord.

  • Minska matens klimatpåverkan genom att servera färre antal kötträtter eller mindre portioner
  • Välj fisk som kommer från hållbara bestånd, som exempelvis KRAV-märkt och ekologisk fisk
  • Minimera matsvinnet så att mat inte producerats i onödan

Men att byta ut sina julbordsfavoriter kan för många vara en känslig fråga. Katarina Bälter tipsar därför om att åtminstone testa en ny vegetarisk rätt, eller att göra om en klassisk rätt till en vegetarisk variant.

− Förslagsvis köttbullarna. Om inte helt så kan man blanda och låta hälften vara köttbullar och hälften vara veganska köttbullar, säger Katarina Bälter.

Minska matsvinnet

Växthusgaserna som släpps ut vid produktion av mat skapas helt i onödan om maten slängs.

− Det är inte helt ovanligt att den sista biten julskinka är ganska torr och tråkig efter en vecka och att den slängs. Att köpa mindre bitar är ett bra sätt att minska sitt matsvinn. Genom att köpa en mindre bit julskinka i charkdisken eller färdigskivad skinka istället för att griljera en hel julskinka själv kan man minska matsvinnet, säger Katarina Bälter.

Att äta säsongsbetonat är också ett bra val för miljön.

− Satsa gärna på svenska rotfrukter och frukt såsom potatis, betor, kål och äpplen. Och undvik ål som riskerar att bli helt utfiskad, säger Katarina Bälter.

Hälsa och välfärd

Hälsa och välfärd är en tvärvetenskaplig inriktning och består av tio forskargrupper som studerar olika aspekter av hälsa och välfärd.

Läs mer