”Att studera tyska i Tyskland är oslagbart!”

Malin Carlstedt läste MDH:s kurs ”Tyska 1 i Tyskland” i Köln. Det blev starten på hennes yrkesliv i Tyskland och ett arbete på Internationella Skolorna i Düsseldorf.

 

– Att MDH erbjuder möjligheten att studera tyska på plats i Tyskland är oslagbart! Jag hade inte haft mitt arbete i Tyskland idag om inte kursen hade gett mig så goda kunskaper i tyska att jag kunnat använda tyskan som arbetsspråk, säger Malin som fick arbete på Internationella Skolorna i Düsseldorf efter kursen och en efterföljande praktikplats. Här arbetar hon bland annat med att organisera och utveckla kursutbudet i tyska, men även med marknadsföring.

Att läsa språk utomlands ger inte bara fördjupade kunskaper genom daglig kontakt med språket, det ger även möjligheten att lära känna kulturen, vilket är en stor fördel om man vill arbeta i landet.
– Det räcker långt att vara flitig i sina studier och att vistas i en tysk miljö, men det ger så mycket mer att lära känna folk, få en inblick i hur tyskar funkar, testa tyska traditioner etcetera. I princip tror jag att den som är aktiv och tar initiativ kan lära sig dubbelt så mycket som någon som läser motsvarande kurs i Sverige, säger Malin.

Köln - en fantastisk studentstad

Kursen, Tyska 1 i Tyskland, består av olika delkurser med fokus på så väl grammatik och muntlig språkfärdighet, men även tysk skönlitteratur, tysk realia och översättning.
– Vi hade lite olika förkunskaper sedan tidigare, men lärarna var duktiga på att stötta och bemöta alla studenter och de var mycket engagerade i sitt arbete. Därför var det alltid kul att gå till undervisningen, även när tysk grammatik stod på schemat, säger Malin.

Malin trivdes inte bara med studierna utan även med att bo i den tyska staden Köln, där kursen ges.
– Köln är en helt fantastisk studentstad med ett stort kulturutbud som man lätt tar till sitt hjärta. Kölnbor är dessutom otroligt öppna och intresserade av Sverige, vilket ger utmärkta förutsättningar när man kommer som svensk student och jag fick snabbt flera nya tyska vänner, säger Malin.

Malin ser sin framtid i Tyskland.
– Jag trivs med mitt jobb och livet här i Düsseldorf, så det är här jag ser min framtid. Lite skämtsamt brukar jag säga att jag kommer att återvända till Sverige som pensionär, säger hon.