Stråkinstrument

Kammarmusikprogrammet på Musik- och Operahögskolan i Västerås erbjuder högklassig
undervisning i violin, viola, cello och kontrabas. Våra stråklärare är alla eftertraktade musiker och har bred erfarenhet av vad som krävs för att lyckas inom branschen. De är verksamma som solister, kammarmusiker och orkestermusiker både i Sverige och utomlands. Undervisningen håller hög standard och ger dig som student mycket goda förutsättningar att utvecklas maximalt som musiker.

 

 

 

Individuella lektioner

Under dina individuella lektioner jobbar du intensivt på ditt instrument tillsammans med din huvudlärare för att utveckla till exempel teknik och konstnärligt uttryck. Stråklärarna på Musik- och Operahögskolan värnar även om god ergonomi som är en viktig grundpelare och förutsättning för ditt musicerande. Undervisningen skräddarsys på så vis att den fokuserar på dina utvecklingsområden, samtidigt som dina styrkor lyfts till en ännu högre nivå. Övningsrummen på Västerås slott är öppna dygnet runt och studiemiljön är såväl inspirerande som rogivande. PåMusik- och Operahögskolan i Västerås läggs 14 klocktimmar per termin på lektioner med din huvudlärare, vilket är bland det högsta på musikhögskolor i Sverige. Inget står i vägen för din utveckling!

Instudering och gemensamma lektioner

På Musik- och Operahögskolan jobbar du på din repertoar tillsammans med mycket framstående pianister. På de gemensamma lektionerna får du tillsammans med din instuderingslärare möjligheten att inför andra studenter framföra din aktuella repertoar. Din huvudlärare coachar dig medan dina studiekamrater förväntas komma med synpunkter på ditt framförande, både vad gäller teknik och musikalisk tolkning. Du lär dig att analysera och diskutera ditt spel på en hög nivå och får dessutom testa dina nerver framför en sakkunnig publik. På våra gemensamma lektioner är det högt i tak — du tillåts att göra misstag och lära dig av dem samtidigt som dina framsteg uppmärksammas. De gemensamma lektionerna är därför en mycket bra förberedelse inför konserter och provspelningar.

Kammarmusik och orkesterspel

Vår utbildning kretsar mycket kring kammarmusiken som enligt oss är en grogrund för livliga diskussioner, ansvarstagande och tillit, konstnärlig frihet och mycket nöje. Vi tror att duktiga kammarmusiker blir duktiga musiker generellt. Det är ingen slump att många av världens allra främsta solister och orkestermusiker också är enastående kammarmusiker! Som student hos oss har du möjligheten att sätta ihop dina egna kammarmusikensembler tillsammans med dina studiekamrater. Ni väljer själva repertoar och ansvarar för att skaffa notmaterial samt repetera, precis som i yrkeslivet. Tillsammans får ni lektioner i kammarmusik för era respektive huvudlärare (totalt 8 klocktimmar per termin för varje student) och ni erbjuds möjligheten att delta i mästarklasser för några av branschens största namn. Genom åren har studenter på Musik- och Operahögskolan haft äran att möta till exempel Simon Crawford Phillips, Olivier Godin och medlemmar ur Ensemble MA i mycket inspirerande och lärorika mästarklasser. Vid sidan av kammarmusiken har du som student på Musik- och Operahögskolan även möjligheten att medverka i Västmanlands symfoniorkester som är en samproduktion mellan Västerås Kulturskola och Mälardalens högskola med stöd av Västmanlandsmusiken. Dirigenter som lett orkestern under de senaste åren är Leif Karlsson, Staffan Larsson och Olivier Godin.

Konserter

Konsertverksamheten är mycket stor och varierad. Under vårterminen 2018 ger vi 29 konserter — allt från kammarmusikaftnar till lunchkonserter och kammaropera. Konserter ges bland annat i den fantastiska Rikssalen på Västerås slott, men också på Västerås Konserthus, Stadsbiblioteket, Konstmuseet och i Domkyrkan. Som student tränas du i att anpassa dig efter olika akustiska förutsättningar och får dessutom möta många olika nyckelpersoner som alla brinner för det de gör. Exempel på personer inom branschen som du får möta är dirigenter, konstnärliga ledare, kyrkomusiker och frilansmusiker. Som student på Musik- och Operahögskolan har du också möjligheten att kostnadsfritt gå på konserter och öppna repetitioner på bland annat Västerås Konserthus, Kungliga Operan och Berwaldhallen i Stockholm.

Just nu på Kammarmusikprogrammet

Under våren och sommaren 2018 har sångare och instrumentalister från Musik- och Operahögskolan äran att få medverka i ett konstnärligt utvecklingsprojekt i samproduktion med Vadstena-Akademien och Västmanlands Teater. Projektet kretsar kring den nyskrivna kammaroperan Riddartornet av Carl Unander-Scharin med libretto av Magnus Florin och regi av Nils Spangenberg. Vår egen konstnärliga ledare och professor i sång, Lena Hellström-Färnlöf, berättar om bakgrunden till projektet:

”Bakgrunden till samarbetet var ett möte mellan operaklassen och Carl Unander-Scharin våren 2017 då Carl imponerades av nivån och därför frågade oss om det vore intressant med ett samarbete där han komponerar en specialbeställd opera för studenterna. Grundidén bygger på att konsten och pedagogiken i detta projekt berikar varandra. Därav det täta och unika samarbetet mellan kompositör och sångpedagog, senare även sångpedagog och regissör”.

Riddartornet har urpremiär på Västmanlands teater i Västerås den 12 juni med en andra föreställning den 14 juni. Därefter spelas operan på Vadstena Gamla Teater den 5, 6 och 8 juli.

Medverkande: sångare och instrumentalister från Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola

Dirigent: Joachim Gustafsson

Scenografi: Johan Glaumann

 

Ansök till Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Anmälan är öppen 15 mars till och med 16 april och görs via www.antagning.se

Anmälningskod: MDH-41836