Flygingenjörsprogrammet, 180 hp

Drömmer du om att utveckla framtidens flygplan och helikoptrar? Vill du arbeta med konstruktion, drift och underhåll av flygplan? Då har du kommit rätt. Vid detta program får du en bred flygteknisk utbildning som är unik i Sverige.

Utbildningen

Vi utbildar en ny generation flygingenjörer med fokus på hur människa och teknik kan samverka inom flygunderhåll. Vi fokuserar på konstruktion, avionik (flygburen elektronik) och underhållsteknik. Under utbildningen varvas föreläsningar i flygteknik med grundläggande naturvetenskapliga ämnen såsom matematik, fysik och hållfasthetslära. Genom laborationer på militära och civila flygplan och dess komponenter får du praktisk känsla för flygtekniken. I alla våra flygteknikkurser har vi en nära relation till flygbolag, underhållsverkstäder och tillverkare av flygmaterial.

I kurserna inom flygplansdrift och underhåll har vi projektarbeten där du får möjlighet att lära känna de olika flygföretagen som finns på den nordiska marknaden. Vi gör studiebesök, anlitar experter som gästföreläsare och arbetar med projekt på företagen. Ditt examensarbete inom flygteknik gör du på ett företag, där du är en del i ett verkligt projekt och genomför studier för framtida satsningar.

Välkommen till Flygingenjörsprogrammet!
/ Mirko Senkovski Karlsson, programsamordnare

Utbildningens innehåll

Under det första året lägger du den teoretiska och praktiska grund inom flygteknik, matematik och fysik som du behöver för att klara av de resterande två åren.

Under det andra året fördjupas kunskaperna och du profilerar dig genom att själv välja kurser inom avionik, underhållsteknik och/eller konstruktion.

Det tredje året innebär en ökad fördjupning eller breddning och avslutas med att du genomför ett examensarbete på ett skarpt projekt oftast direkt på ett företag.

Framtid och jobb

Som flygingenjör har du en god arbetsmarknad framför dig. Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta med utveckling, konstruktion eller drift och underhåll av flygplan. Examinerade flygingenjörer är dessutom eftertraktade inom många andra närliggande områden som bil-, tåg-, lastbils- och tillverkningsindustrin. Exempel på yrken som våra studenter har efter examen är flygsystemingenjör, utvecklare, konstruktör, produktansvarig, projektledare, testledare, avionik- och logistikingenjör.