• Hur kommunicerar man utan ljud?

  Klassuppgiften gick ut på att bygga ett kodsystem med signalflaggor - en röd och en gul. Utifrån signalerna ska de sedan sätta rätt kort på rätt plats. 

 • Bygg ett pariserhjul

  Innan regiontävlingen skulle de tävlande lagen bygga ett pariserhjul. På plats skulle hjulet sedan kunna utföra olika uppdrag. 

 • En nervkittlande tävling

  Det var jämnt in i det sista! Här förbereder sig en skola för det sista uppdraget - rätt kalashatt i rätt ordning. 

 • Vinnarna i regiontävlingen 2016 - Mariefredsskolan

  Mariefredsskolan tog sig vidare till riksfinalen i Uppsala. Under riksfinalen möts de 11 bästa lagen i Sverige samt ett från Finland. 

Teknikåttan - för elever i åttonde klass

Teknik är kul! Naturvetenskap är spännande! Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling som ska stimulera åttondeklassares fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende.

Teknikåttan startar med en kvalificeringstävling där kan alla klasser från Sverige vara med och tävla. De fyra bästa lagen från den region som klassen tillhör går sedan vidare till en regiontävling. Det vinnande laget går vidare till riksfinalen där de 12 bästa lagen i Sverige möts. Inför både regionstävlingen och riksfinalen arbetar klasserna med en klassuppgift som sedan visas upp under tävlingarna. Läs mer om Tävlingsåret 2017 här!

Kvalvinnare Mälardalsregionen

Efter en rafflade kvalomgång har fyra klasser korats som kvalvinnare. Den 27 april möts de i regiontävlingen på Mälardalens högskola i Västerås

Klasserna som möts i regiontävlingen är: 

Mariefreds skola 8B – Strängnäs
Rosenborgskolan 8C – Södertälje
Fryxellska skolan 8A – Västerås
Vallaskolan 8B2 – Sala

Vi som arrangerar Teknikåttan

Tävlingen samarrangeras av elva universitet och högskolor och riktar sig därmed till alla åttondeklassare i Sverige. Teknikåttans syfte är att stimulera elevers fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga, men också att ge stöd och inspiration till lärare som undervisar i teknik, matematik och i de naturvetenskapliga ämnena.