Kammaropera, helfart

Kammaroperautbildningen, 30 hp, är en helfartsutbildning. Den vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång. För att påbörja utbildningen inom denna mångfacetterade konstform krävs det att du har kommit en bit på väg i din sångliga utveckling. Opera är en konstform där du kan beröra och väcka känslor hos din publik. På MDH kommer du att förberedas inför din framtida karriär genom ett väl genomtänkt studieupplägg där du utvecklas för att kunna möta dagens arbetsmarknad.

Lyssna på studenterna

Verdi Rigoletto kvartett (youtube)

W.A. Mozart - Porgi amor med Rebecca Hellbom (youtube)

Uppträdande på Galakonsert i Västerås konserthus med Västmanlands symfoniorkester.

Om utbildningen

Kammaroperautbildningen samarbetar med kammarmusikprogrammet där du har möjlighet att få musicera med flera olika konstellationer med instrument. Den här terminen sker det dels i ett framförande i stora salen på Västerås konserthus då vi redovisar arior, ensembler och romanser, samt två konserter tillsammans med Västerås Sinfonietta.

Inom opera är det de stora känslorna som gestaltar människans innersta rum, en operasångare får genom musik och text möjlighet att förmedla uttrycket till publiken.

Kammaropera och kammarmusik kräver samspel och lyhördhet och bygger på att ta ansvar för sin stämma men lika viktigt är att kunna anpassa sig och ta impulser från medmusikanter. Frihet inom givna ramar i en energifull process där både det individuella och hela sammanhangets utveckling är avhängigt av varandra. Den konstnärliga processen som genomsyrar repetitionsarbetet öppnar upp för kreativitet och skapande där man utifrån ett välbekant plan gör djupdykningar ner i nya dimensioner av upptäckter.

”Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.

Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

 (Romanska bågar, T. Tranströmer)

Delar i utbildningen liknar traditionell operahögskoleutbildning men slutmålet är inte storopera. Istället är målet en föreställning som enkelt kan spelas i olika miljöer men utan avkall på kvalitet, många gånger är denna typ av produktioner som bland annat kammaropera, spagettiopera och barnopera mycket relevanta i dagens kultursverige. Spännande spelplatser kan vara Slottet, Västerås konserthus, Västerås Domkyrka, Västmanlands teater och mycket annat. Utbildningen förbereder även för halvsceniska sammanhang, en konsert som ska lyftas med sceniska medel men ändå inte bli en fullskalig föreställning. 

Utbildningens innehåll

-       Sånglektioner 14h/termin

-       Masterclass/gemensam lektion 2-3h per vecka

-       Instudering 2-3h gånger i veckan med olika pianister på högsta nivå

-       Recitativträning

-       Ensemblesång – allt från duetter till stora ensembler

-       Stor konsertverksamhet med pianister och andra instrumentalister på olika scener, alltifrån den lilla kammarmusiksalen till stora scenen på Västerås Konserthus.

-       Scenframträdande

-       Projekt

-       Kroppskännedom/Rörelseträning/dans

-       Auditionträning med DVD-inspelning

-       Gehör och teori riktat till sångare

-       Seminarier

Kursplaner för kurspaketet

Kursplan - Kammaropera 1 30.0 hp

Kursplan - Kammaropera 2 30.0 hp

Röster från studenter

 

"Undervisningen är specialutformad efter oss som går den och är därför väldigt individanpassad. Under hösten har vi fördjupat oss i samarbetet mellan kroppen som instrument och vår musikalitet. Det resulterade i en redovisning för publik med arior vi har gått till djupet med: vi jobbade inifrån, från karaktärens känsla för att visa det fysiskt så att det fysiska hjälpte det mentala och vice versa.

Vi har haft olika nationella och internationella gästlärare som är aktiva i branschen, så som vocal coaches, castingsamordnare vid olika operahus, regissörer, sångpedagoger, logopeder mm. Genom kammaroperautbildningen kommer vi närmare och får insikt i branschen och det blir en brygga ut i arbetslivet."

Vår sångprofessor, Lena Hellström-Färnlöf, har själv varit aktiv opera- och konsertsångerska och har nu hela världen som sitt arbetsfält. Hon vet vad som krävs i den tuffa operabranschen där hon har många olika roller: som sångpedagog, konstnärlig rådgivare åt agentur, sakkunnig i olika jurysammanhang och håller i internationella master classes – uppdrag som har gjort henne till den fantastiska sångpedagog hon är och som ständigt också utvecklar henne. Vi har individuella lektioner med Lena och har fått träffa riktigt bra instuderare som vi arbetat med regelbundet flera timmar i veckan.

Vår sångprofessor har ett nära samarbete med våra instuderare, jobbar kontinuerligt för nya samarbeten, och skapar de bästa möjligheterna för vår utveckling." 

Studenterna Rebecca Hellbom, Frida Bergquist, Mikael Horned, Viktor Johansson och Amelie Flink.