Klassisk sångutbildning MDH

Sånglektioner, individuella och gemensamma, instuderingslektioner, kammarmusik, opera, sakral musik, scenisk sång, romansprojekt, solist med orkester, seminarier om andning, röstfysiologi, gästlärare m.m. är självklara delar av utbildningen. Men du får också mycket god kunskap i hur du uppträder på en scen, både vid föreställningar och konserter.

Lyssna på våra studenter

Verdi Rigoletto kvartett (youtube)

W.A. Mozart - Porgi amor, Rebecca Hellbom (youtube)

Uppträdande på Galakonsert i Västerås konserthus med Västmanlands symfoniorkester.

Om du får möjligheten att studera sång vid MDH och kammar-musikprogrammet kommer du att mötas av höga krav, men också av positivt bemötande och attityden att ingenting är omöjligt! Här ses du som en unik individ och ges kunskap att hitta din väg mot din rösts fulla potential.Att må bra i kropp och själ är nyckeln till att hitta sin egen röst och utveckla den. En god grundfysik och ett generellt välbefinnande är en av utbildningens grundstenar.Du ledsagas steg för steg i din rösts utveckling av oerhört kompetenta och erfarna lärare i Lena Hellström-Färnlöf och Nanette Stenholm Nowels, båda med enorm erfarenhet såväl om musikeryrket som pedagogisk verksamhet.

Barnopera, C-mollmässan, Romanskonsert och Galakonsert

 

 

Under läsåret 15/16 har sångare från årskurs 3 medverkat i barnoperan Fantasi som sattes upp i samproduktion med Västmanlandsmusiken. Operan gick också på turné i regionen. Under hösten 2015 gavs C-mollmässan av Mozart i samproduktion med Västerås Domkyrka, och under våren 15 och 16 gavs St John’s Passion av B.Chilcott. 16/17 bl.a Markus passionen av J. S. Bach och Mozarts Requiem. Övriga konserter i urval: flera romanskonsert,  galakonserter med opearepertoar och orkester samt samproduktion med Västerås Sinfonietta.

Studenter om att sjunga för sångpedagog Lena Hellström-Färnlöf

 

 

"Lena kombinerar lekfullhet med allvar i undervisningen. Som student känner man sig alltid trygg och avslappnad. Hon jobbar med ett helhetstänk där hela människan – från topp till tå och inifrån och ut – utgör en sångares instrument. Lena förväntar sig att studenterna jobbar hårt och fokuserat under och mellan lektionerna. Hon ställer precis så höga krav som hon vet att studenterna kan uppnå och har en klar plan för upplägget av lektionerna.  Detta för att studenterna ska utvecklas maximalt under studietiden. Sångarna på Kammarmuiskprogrammet håller en hög nivå jämfört med likvärdiga utbildningar såväl i Sverige som utomlands.

Lena ger regelbundet Master Classes och undervisar runt om i världen. Lena har flera studenter som är professionella, yrkesverksamma operasångare på scener runt om i världen såväl som på Kungliga Operan i Stockholm. Därför är Lena uppdaterad om vilken nivå hennes studenter befinner sig på i jämförelse med övriga sångarvärlden och coachar målmedvetet för att studenterna ska kunna göra internationell karriär. Detta gör att vi som studenter känner oss mycket väl förberedda för ett yrkesliv som musiker.Lena har ett enormt engagemang och finns ALLTID där för sina elever - vilket vi i sångarklassen på kammarmusikprogrammet tycker är något utöver det vanliga.Det är oerhört inspirerande att jobba med Lena och vi studenter ser alltid fram emot nästa sånglektion.

Studenter om pianisten Nanette Nowels-Stenholm som instuderingslärare

"Det är alltid roligt och extremt givande att ha instudering med Nanette. Med sin bakgrund som repetitör på Kungliga Operan och aktiva roll som instuderingspianist till professionella sångare har hon en enorm stil - och repertoarkännedom. Hon ger oss verktyg för att hitta flera olika tolkningar av musiken vi jobbar med vilket gör att vi utvecklar vår interpretationsförmåga och kan göra musiken till vår egen.Nanette är extremt noggrann och detaljerad, därför lär vi oss att ta in hela notbilden och göra medvetna val när vi studerar in vår repertoar.  Hon inger stort förtroende, är mycket uppmuntrande och skapar en perfekt miljö för fokuserat instuderingsarbete.När en sångare kommer in i studentrummet med ett stort leende över ansiktet ser vi direkt att hen har haft lektion med Nanette!"

Rebeccka prisad för Wagner-tolkning

Rebecca Hellbom, som studerar opera på kammarmusikprogrammet vid MDH, gjorde stor succé på en nationell sångtävling i Göteborg.
Hon tilldelades andra pris och hyllades av juryn för sin Wagner-tolkning. Läs VLT:s artikel och se tv-inslaget om Rebecca här!

 

Sånginterpretation - Staffan Sandström

Sång - scenframträdande och kroppskännedom - Clara Svärd