Världens bästa jobb

2011 var det 300 år sedan den första barnmorskan utbildades och tog sin examen i Sverige. Att det fortfarande är ett drömyrke vittnar Maria Lindblad om.

Ett självklart yrkesval

Det är inte ett av världens bästa jobb utan det bästa jobbet man kan ha, menar Maria Lindblad. Hon är säker på sin sak. I juni är det 10 år sedan hon tog sin barnmorskeexamen vid Mälardalens högskola (MDH) och hon har inte ångrat titt yrkesval en enda gång. - Det är ett varmt och väldigt givande yrke och det tilltalar mig att arbeta med kvinnor och kvinnors hälsa. Maria Lindblad började sin yrkeskarriär inom hemtjänsten. Redan där kände hon att det var med människor hon ville jobba. Tidigt insåg hon att barnmorska var hennes framtida yrkesval. - Vi var på studiebesök till ungdomsmottagningen när jag gick i gymnasiet. Det besöket gav mig en väldigt positiv bild av barnmorskeyrket.

Studietiden

Vägen till att bli barnmorska gick genom en sjuksköterskeexamen som hon tog 1999. Året därpå tog kärleken henne till Västerås och efter ytterligare ett år i Västerås påbörjade hon sina studier till barnmorska. Att det var en givande tid är inte att ta miste på: - Det var annorlunda att studera andra gången. Det berodde på att det var väldigt intensiva och intressanta studier. Jag var lite äldre och hade inte det behovet längre. Fokus var på studierna och allt det nya vi fick tillfälle att lära oss. Maria beskriver sin studietid både omvälvande och magisk. Utbildningen, säger hon, tog mycket energi men gav också mycket. Alla intrycken lämnade spår. Det var magiskt att vara med om de allra första förlossningarna. Det magiska har inte försvunnit trots 10 år i yrket. - Jag möter magiska ögonblick varje dag.

Varje dag bjuder på någonting nytt

Idag arbetar Maria dels på BB under vissa helger och som ultraljudsbarnmorska under veckorna. Hon är verksam på Västmanlands sjukhus i Västerås och arbetar både med kvinnor och familjer tidigt under graviditeten men även när de nyfödda redan anlänt i samband med helgarbetet på BB. Hon har genom detta fått hälsa många nya västeråsare välkomna till världen. Men att barnmorskeyrket även innehåller andra sidor framgår tydligt av Marias beskrivning: - Som ultraljudsbarnmorska är jag med när mammor och familjer får se sitt barn för första gången. Det är en stark upplevelse. Jag möter både oro och förväntan och i de flesta fall kan jag komma med lugnande besked till de oroade föräldrarna. Det är givande. Visst händer det också att jag ibland behöver komma med tråkiga besked. Det är nog det som är det svåraste med mitt arbete. Någon alternativ karriär ser Maria inte. - Nej det finns inget annat jag kan tänka mig att arbeta med.

 

Ett yrke med möjlighet till fördjupning

Däremot ser Maria möjligheter till ytterligare fördjupningar. - Jag kan tänka mig att läsa vidare och kanske föra in mer av samtal i min fortsatta utbildning. Därför känns någon kurs i samtalsmetod med sikte på stödjande samtal som en möjlighet i relation till arbetet med gravida kvinnor. Att börja förlösa igen är heller ingenting jag känner mig främmande inför. Det finns så mycket man som barnmorska kan arbeta med. Man kan arbeta med gravida, med ungdomar, med äldre kvinnor i klimakteriet, med barnlöshet och med föräldrarollen. Det hon saknar från studietiden är tiden att ägna sig åt just denna utveckling. Tiden att fördjupa sig och lära sig nya saker. När hon ser tillbaka på de 10 åren hon haft hittills i yrket ser hon att vissa saker har förändrats. - Det var en bra upplevelse att få barn själv. Jag tror inte att jag var en sämre barnmorska innan men att själv bli förälder påverkar en och det ger en ett nyttigt perspektiv. Det är lärorikt att också någon gång vara patient. Att själv vara barnmorska och gå in i föräldrarollen visade sig också ha vissa negativa sidor: - Vi var flera på jobbet som fick barn nästan samtidigt. Jag var sist ut och det slog mig att eftersom det gått så bra för de andra fanns det en statistiskt sett förhöjd risk att något kunde gå fel. Men allt gick bra för mig också... Under de senaste åren har Maria fått ytterligare ett barn och hennes karriär som barnmorska fortsätter: - Det är normalt att föda barn. Det är något som är helt naturligt. Att förebygga ohälsa är roligt och givande och att vara barnmorska är helt enkelt ett fantastiskt jobb.