Prisbelönte MDH-alumnen Christian Runius är sitt eget varumärke

MDH-alumnen och industridesignern Christian Runius, verksam i egna företaget Runius Design AB, mottog förra veckan priset för "årets plastovation" av tidningen Plastforum. Priset avser att premiera ett företag eller en person som i en produkt eller detalj använt plast, gummi eller kompositer på ett sådant sätt att andra material kunnat ersättas och produkten ifråga kunnat göras bättre, billigare och mer miljöriktig.

 

I grunden är han kreatören och konstnären som tvingades lära sig både marknadsföring och försäljningsstrategier för att göra sig ett namn som industriell designer. Att han tvingats förhålla sig till det har dock inte hämmat hans kreativa flöde. Än så länge kommer det nya idéerna på löpande band.

- Det händer ofta att jag går på stan och kommer på nya idéer. Det kan vara någonting som det inte finns någon färdig produkt på marknaden för eller en produkt som inte fungerar på ett bra sätt. Det är väl ett av de stora sätten att få nya uppdrag. Man ser ett behov som man sedan hittar en lösning på. Det som händer då är att man kontaktar dem som man ser att har behovet och berättar vem man är och att man kan ta fram en bättre produkt till dem. Just nu har jag ett sådant projekt på gång som kom till på just det sättet.

Att arbeta med design förändrar ens sätt att tänka och fungera, förklarar Christian.

- Om jag går på stan med flickvännen för att shoppa så tenderar jag att kika under bord, analysera stolar och se på andra funktioner som finns runtom. På det sättet jobbar jag dygnet runt.

Den kreativa processen är bara en del av arbetet. En annan del av arbetet handlar om att marknadsföra sina produkter, något som Christian inte var riktigt förberedd på när han påbörjade sina studier.

 

- Jag hade gärna sett att vi haft mer fokus på det tredje steget, det som sker när produkten skall ut på marknaden. Jag har förstått att det är något som möjligen är på väg in i utbildningen mer sedan jag slutade. En annan sak jag gärna sett att vi hade haft lite mer av är fördjupning i material och materialanvändning. Som kreatör är det viktigt att man känner sina material.

Trots det hade Christian en fördel när han påbörjade sina studier.

- Jag kom till Mälardalens Högskola efter att jag studerat ett år maskinteknik i Luleå. Jag sökte egentligen efter något som inte var så teoretiskt utan som innebar en möjlighet att utveckla min kreativa sida.

En stor fördel med MDH, som Christian ser det, är att lärandemiljön är väldigt bra.

- Utbildningen har nära samarbete med näringslivet. Det var med andra ord riktiga projekt vi fick ta oss an och det uppskattar jag idag.

Redan som nykläckt designer och innovatör utsågs hans kreditkortshållare ”Thumb” till årets produkt. Men det krävs mer än en bra produkt för att slå igenom som industriell designer.

- Egentligen kunde man ägna all tid åt att marknadsföra, ringa runt och sälja sina produkter. Just den här produkten, årets produkt, tog omkring 4 veckor att ta fram, utveckla och få att fungera på ett bra sätt och nu har jag ägnat två års tid åt att sälja in den, något som är en levande process. Man kan nog säga att skillnaden mellan en bra produkt och en dålig produkt är att en bra produkt syns, -och säljer.  Det som inte syns finns inte.

Efter åren på annan ort har Stockholmaren Christian återvänt till sin hemstad. Han arbetar idag bara ett stenkast från Stureplan och driver därifrån också sin egen webbutik Runius Design Store . Under de senaste åren har han sett ett skifte när det gäller produktutveckling i relation till produktionen. 

- Konsumenterna blir mer och mer medvetna och medvetna konsumenter vill i regel köpa direkt av producenten. Idag blir fler och fler designers producenter.

Trots att det mest är praktiska vardagsredskap i plast som Christian skapat hittills finns också några udda projekt i hans portfolio. En av hans produkter vet han att kommer att finnas kvar ännu efter många generationer.

- Jag har på uppdrag designat och producerat en tidkapsel, -en behållare gjord av världens mest rostfria stål. Den kommer att stå i Falu gruva för att bevaras för framtida generationer och kommer att finnas utställd på Kulturhuset från november till slutet av januari i utställningen ’A day in the world’.

Vad gäller framtiden vill Christian gärna jobba med egna idéer.

- När man är ny är det ganska naturligt att man jobbar mot företag och skapar produkter på beställning av andra. Jag hoppas att jag framöver kommer att få möjlighet att jobba mer och mer med mina egna idéer och projekt. Helst skulle jag åka jorden runt och bara få en massa idéer som jag sedan kan utveckla vidare.

Han funderar en stund innan han fortsätter.

- Jag som är kreatör, konstnär i grunden vill fokusera på det kreativa. Än så länge krävs det dock också att jag lägger en del av min tid på marknadsföring och ren försäljning. Det är något jag får acceptera, -åtminstone tills jag slagit igenom ordentligt, säger han med ett finurligt leende.