Pernilla Pettersson, beteendevetare

Pernilla besökte en av högskolans karriärdagar under sin studietid och träffade rekryteringsföretaget Proffice. Det ledde till extrajobb på företaget och nu är hon konsultansvarig.

Efter gymnasiet funderade Pernilla först på att läsa till ingenjör, men bestämde sig sedan för att satsa på att jobba med människor. Hon ville läsa beteendevetenskap och valde Mälardalens högskolas beteendevetenskapliga program eftersom man hade större möjligheter att själv välja inriktning i jämförelse med andra lärosätens liknande utbildningar.

- Jag tyckte att det var så bra att man fick möjlighet att läsa såväl psykologi som sociologi och pedagogik under första året och att man sedan kunde välja fritt vilka ämnen man ville fokusera på.

Pernilla flyttade år 2004 från Stockholm till Västerås för att börja sin utbildning. Hon engagerade sig också i bland annat Studentkåren under studietiden och det är något hon varmt rekommenderar.

- Det har gett minst lika mycket som själva utbildningen. Man får till exempel lära sig konkreta saker som mötesstruktur och hur man kan vara med och påverka, vilket man har stor nytta av sedan.

Det var under tiden i Studentkåren hon upptäckte att hon ville arbeta som rekryterare. När det skulle väljas in nya personer till Studentkårens styrelse ansvarade hon för att göra intervjuer och rekrytera dem till styrelseposterna.

Extrajobbet blev fast anställning

Under utbildningen besökte Pernilla en karriärdag som anordnades på högskolan och där flera olika företag medverkade. Eftersom hon visste att hon ville in i rekryteringsbranschen letade hon upp Proffice och sökte extrajobb hos dem. Extrajobbet ledde till en fast anställning efter examen 2007 och nu jobbar Pernilla som konsultansvarig, vilket innebär att hon bland annat har personalansvar för en grupp konsulter och deras arbete.

En vanlig dag på jobbet för Pernilla handlar om att se till att kunderna, de företag som anlitar Proffice för inhyrning av personal, är nöjda. Hon åker ofta ut till kundföretagen, men också till företag som ännu inte är kunder för säljmöten. Det är en viktig del av tjänsten att få fler företag att välja Proffice som bemanningsleverantör. Pernilla tycker att hon har ett mycket förmånligt arbete eftersom hon får se olika verksamheter och arbetsplatser. Hon jobbar inte längre så mycket med intervjuer, men det ingår fortfarande i tjänsten att hitta bra personer för de jobb som kommer in till Proffice.

- Det roligaste med jobbet är utmaningen att göra alla glada och nöjda. Det händer mycket i jobbet och det är hela tiden snabba förändringar. Jag valde helt rätt när jag bestämde mig för att jobba med människor och kontakten med kunder betyder mycket.

Vill fortsätta vara engagerad i högskolan

Pernilla tycker att utbildningen inom beteendevetenskapliga programmet har gett en förståelse för andra människor.

- Jag har lärt mig hur människor beter sig i olika situationer och hur man bemöter andra. Jag har också fått med mig konkreta kunskaper inom till exempel kommunikation, som hur man gör bra presentationer.

Hon är med i alumninätverket för att hon tyckte att det kändes roligt att fortsätta vara engagerad i högskolan.

- Det är intressant att hålla kontakten och hela tiden få veta vad som är på gång.