Nätverkare från Kina årets alumn 2013

Under åren 2007-2009 studerade Ling Zhang vid Masterprogrammet i intelligenta inbyggda system vid Mälardalens högskola (MDH) i Västerås. 2013 utsågs han till Årets alumn vid MDH för sitt arbete med alumnnätverket Sweden Alumni Network in China.

Redan som fyraåring fick han höra talas om Sverige och från sin farbror som forskade vid Luleå universitet fick han spännande presenter. När han 20 år senare ville studera utomlands blev Sverige hans förstahandsval. En vän till hans farbror jobbade på ABB i Västerås och föreslog att Ling Zhang skulle välja MDH eftersom högskolan har en framstående realtidsforskning. Tillika studerade inte så många kineser på MDH, vilket gjorde att han kunde lära känna Sverige bättre. Det var anledningen till att Ling Zhang från Kina kom till MDH 2007.

 

Grundade nätverket som han själv saknade

Ling Zhang utsågs till Årets alumn 2013 vid MDH för sitt arbete med nätverket Sweden Alumni Network in China (SANC).

Hur kom det sig att du startade SANC?

  - Efter min examen vid MDH, kom jag åter till Peking 2009. Där upptäckte jag snart hur mycket jag saknade Sverige och en träffpunkt i Peking där svensk-kinesiska alumner kunde träffas och knyta kontakter med svenska företag. Jag och mina alumnvänner saknade också ett trevligt ställe där vi kunde fika.

Efter att ha misslyckats att hitta någon organisation som kunde hjälpa kinesiska alumner att få kontakter med svenska företag, bestämde sig Ling Zhang för att själv starta det nätverk som han saknade; ett nätverk för kinesiska alumner som studerat i Sverige. I mars 2010 grundade han därför nätverket Sweden Returned Alumni och ägnade en stor del av sin fritid till att bygga upp det tillsammans med några alumnvänner, bland annat via kinesiska sociala medier. 

Över 1000 medlemmar i nätverket

- I oktober 2010 hade vi vår första återträff på svenska ambassaden i Peking med ett 60-tal deltagare. Idag har vi över 1000 medlemmar i sju olika provinser i Kina och arrangerar tillsammans ett 30-tal svenskrelaterade event per år, alltifrån seminarier, workshops och återträffar till Heyrobics-gympa inspirerat av Friskis & Svettis. Vi har även bytt namn till Sweden Alumni Network in China (SANC).

 

Vara en bro mellan Kina och Sverige

SANC är en icke vinstdrivande organisation och det är många som jobbar ideellt med verksamheten. Nätverket har samarbeten med så gott som alla svenskrelaterade organisationer i Kina, till exempel regeringskansliet, Svenska institutet, svenska ambassaden, Svenska Handelskammaren i Kina, olika svenska företag i Kina samt ett tiotal svenska universitet och lärosäten.

- Vi vill vara en bro mellan kinesiska studenter, svenska universitet och högskolor, svenska företag och alumner från Kina och Sverige, säger Ling Zhang.

Sprida kunskap om svenska lärosäten

Viktiga mål är att främja kontakter mellan kinesiska alumner och svenska företag samt att sprida kunskap om svenska lärosäten till kinesiska studenter.

- Kina är idag den största utbildningsmarknaden i världen. Fler än 450 000 kineser studerade utomlands 2013, varav cirka 800 i Sverige. Vi vill synliggöra högkvalitativ svensk högre utbildning i Kina. Ett betydelsefullt event är därför den svenska ”Higher Education and Career Day” som vi har arrangerat i Peking vid ett flertal tillfällen och senast även i Shanghai, med ett tiotal svenska lärosäten och flera svenska företag som deltagare.

SANC vill även synliggöra svensk vetenskap, teknologi, design, innovationer och skapa svensk-kinesiska affärssamarbeten. De hjälper även svenska företag att etablera sig i Kina.

Vill fokusera på svenska produkter

Att utveckla nätverket är Ling Zhangs hjärtefråga, men eftersom det är en icke vinstdrivande organisation behöver han även pengar till sitt levebröd. Därför är han egenföretagare inom försäljning och PR. Bland annat säljer han svenska luftrenare för inomhusbruk, något som på grund av svåra luftföroreningar i Peking blivit mycket efterfrågat.

- Det finns många affärs- och investeringsmöjligheter för mig just nu. Men jag vill fokusera på Sverige, svenska produkter med hög kvalitet, särskilt relaterat till miljöteknik, hållbar utveckling, hälsa och svensk design, säger Ling Zhang.

I slutet av maj 2014 kommer Ling Zhang åter till MDH för att vara en av huvudtalarna vid högskolans examenshögtider som äger rum den 27-28 maj på de båda campusorterna.

Juryns motivering till utmärkelsen Året alumn 2013:

"Ling Zhang, grundare av Sweden Alumni Network in China, är en fantastisk tillgång för Mälardalens högskola (MDH). Han har redan gjort en enorm insats för MDH genom att främja högskolan inom nätverket, och därmed lagt grunden för att MDH-studenter och anställda ska kunna dra nytta av nätverket och dess många medlemmar.”

Läs mer om Sweden Alumni Network in China på:

 

--

Fakta

Namn: Ling Zhang
Ålder: 30 år
Bor: Peking, Kina
Yrke: Egen företagare, nätverkare, entreprenör.
Studier på MDH: Examen i Masterprogram i intelligenta inbyggda system 2009.
Grundare av alumnnätverket Sweden Alumni Network in China, 
Hobby: Älskar att laga kinesisk mat. Är stolt certifierad kock inom kinesisk kokkonst.

Text: Birgitta Hultqvist