Isabel Hernández Eriksson, internationell marknadsföring

Isabel lämnade Venezuela för att studera vid Mälardalens högskola i Västerås. Sex år senare har hon skaffat familj i Sverige och fått ett jobb på ett av Västerås största företag.

 

Isabel Hernández Eriksson visste tidigt vad hon ville göra i livet och har alltid tyckt om att studera. Hon växte upp i Maracaibo, Venezuela, där hon började skolan tidigare än sina jämnåriga och hon hoppade dessutom över klasser. Därför kunde Isabel skriva in sig vid universitetet redan som 15-åring. Hon började en utbildning i företagsekonomi som hon klarade av på kortare tid än sina kurskamrater, fyra år istället för fem. Efter examen ville hon ut i världen och skickade in ansökningar till olika högskolor och universitet och var länge intresserad av att flytta till Spanien.

Fick jobb efter bara några månader

Men en dag träffade hon en svensk kille som jobbade tillfälligt i Venezuela. Han berättade om sin hemstad Västerås och att det fanns en bra högskola där. Efter att han flyttat tillbaka till Sverige bestämde sig Isabel för att åka och hälsa på honom i Västerås.
- Det var mitt i vintern och han tyckte att jag borde se Sverige när det är som kallast och mörkast, säger Isabel och ler. Så att jag skulle veta vad jag gav mig in på om jag flyttade hit!
Isabel passade också på att besöka Mälardalens högskola och hon fick ett mycket positivt intryck. 2005 började Isabel på Masterprogrammet i Internationell marknadsföring. Hon upptäckte genast att allt var mycket annorlunda mot hemma i Venezuela.
- Här fick man tänka mycket själv och lärarna var verkligen intresserade av studenternas egna åsikter. I Venezuela förväntas man bara lära sig saker utantill, men vid Mälardalens högskola fick jag lära mig att analysera och lärarna litade på att vi klarade av det. Utbildningen kändes mer anpassad till en verklighet ute i arbetslivet.
Bara ett par månader efter examen fick Isabel jobb som International Sales Executive, samtidigt som hon läste svenska på komvux på kvällarna. När företaget blev tvunget att minska på personalstyrkan registrerade sig Isabel på Manpower där hon snabbt fick nytt jobb som Travel Coordinator Nordics /Site Buyer Västerås på Bombardier Transportation.
- Jag trivs bra, säger Isabel. Som Travel Coordinator är jag kontraktsansvarig inom reserelaterat område och som Site Buyer gör jag inköp av varor och tjänster. Det är ett komplext och utmanande jobb som innebär mycket kontakt med andra människor, både här i Västerås och ute på Bombardiers företag i övriga Norden. Jag reser också i jobbet, senast var jag i Berlin.
Isabel tycker att kurserna om inköp och förhandling som ingick i utbildningen vid Mälardalens högskola är de hon har haft mest nytta av i sitt jobb.

Viktigt att ha ett stort kontaktnät

Isabel gick med i Alumnnätverket direkt efter examen. Hon tycker att det är bra att kunna hålla kontakten med sina före detta kurskamrater, särskilt som internationell student:
- Många av de andra studenterna har åkt tillbaka till sina hemländer men via nätverket har vi fortfarande en gemenskap och det är intressant att höra vad de andra som gått samma utbildning får för jobb.
Isabel tycker att det underlättar att ha ett stort kontaktnät när man söker jobb och då är Alumnnätverket en viktig del av det.