Erik Hennerdal, innovationsvetare

Att våga provocera och tänka nytt tycker Erik kännetecknar en bra innovationsvetare. Efter studier på Mälardalens högskola och fyra år på ALMI går han nu vidare till VD-posten på Create.

 

Att skapa har gått som en röd tråd genom Eriks liv. Som liten gillade han att bygga, skruva, konstruera, undersöka och ta reda på saker. Det bästa han visste var när grannarna ställde ut grovsopor på gatan: Då gick Erik dit och tog med sig deras TV-apparater och tvättmaskiner, plockade isär dem och tog reda på hur de fungerade. Efter gymnasiet fick han höra om innovationsprogrammet och bestämde sig för att söka. Han kände redan första dagen att han hamnat på rätt plats.
- Jag tänker hellre fritt än tänker rätt, och under studierna gavs jag möjlighet till fritt tänkande.

Erik valde MDH för att här kunde han kombinera en utbildning i både innovation och arbetspsykologi.
- Jag ville jobba med människor också, förklarar Erik. Jag är egentligen mer intresserad av människors utveckling än produkters utveckling.

Under utbildningens sista år jobbade han som karriärcoach på Adecco, och sökte sedan jobbet som innovationsrådgivare på ALMI, där han nu jobbat i fyra år. Under de åren har ALMI haft ett starkt samarbete med Create, en inkubator för företag som vill utvecklas och växa. Nu ska VD:n för Create lämna sin post för att bli VD på ett av Creates tillväxtbolag, och istället kommer Erik att ta över i december i år.

Stöttar utveckling av idéer

På ALMI Mälardalen jobbar Erik med rådgivning inom innovation och finansiering. Han hjälper privatpersoner som har idéer, men som saknar kunskap kring hur man förverkligar idéerna. Han ger också stöd till företag som vill utveckla en idé, men som kanske inte har en avdelning för produkt- och tjänsteutveckling. Erik ser till att de får kontakt med till exempel tillverkare eller finansiärer.

I sin nya roll som VD för Create ska Erik jobba mer övergripande med att hålla ihop och driva utvecklingen av verksamheten. Han vill fortsätta hitta bra samarbetspartners, se till att det finns duktiga coacher och att de 20 företag som finns där idag ska få så gynnsamma förutsättningar som möjligt. Han måste kunna redovisa för ägarna (Västerås Science Park, Munktell Science Park och Innovationsbron) vad deras ekonomiska stöd har använts till.

MDH – en plats för nytänkande

Erik tycker att det bästa han fick med sig från utbildningen på MDH är ett entreprenöriellt mindset.
- Man fick lära sig ett sätt att tänka som handlar om att bara för att man alltid gjort på ett visst sätt, så måste man inte fortsätta att göra på samma sätt. Bara för att något inte går att tillverka idag, så kan man kanske göra det imorgon! Man måste våga vända upp och ner på saker. Det går inte att ha det här jobbet om man tror att allt ska vara likadant hela tiden.

Hur vet man om man passar att läsa innovationsvetenskap?
- Man måste vara fascinerad och passionerad inför utveckling. Att vara innovationsvetare handlar inte om att vara bäst på till exempel projektledning eller siffror, utan det handlar om att vara bäst på att våga driva utveckling, våga vara provocerande och en nagel i ögat på beslutsfattare, avslutar Erik.